sobota 11. júna 2016

Confiture de fraises au thym (jahodový džem s tymiánom)

Cestou do práce chodievam občas okolo trhu a v posledných dňoch ma vždy vítala neodolateľná vôňa - jahody! Už dlhšie sa ich neviem dočkať, tento rok o to viac, že som mala v pláne aj prvý pokus o jahodový džem. Priniesla som si teda plný košík - poľských jahôd, ktoré predávali dvaja maďari :)) - každopádne voňali aj chutili úžasne a džem sa podaril na jednotku!

Pripravovala som hneď dva varianty - klasiku a francúzsku verziu s tymiánom - pripájam aj recept:
2 kg jahôd
600 g kryštálového cukru
3 PL citrónovej štavy
20g citrusového pektínu (od Kitchenette)
2 vetvičky tymiánu

Jahody odstopkujeme a starostlivo skontrolujeme či niektorá časť nie je plesnivá. Očistené jahody prepláchneme  a rozmixujeme. Tak máte ihneď pripravenú "šťavu" a nie je potrebné dlhé varenie.
Rozmixovanú zmes vlejeme do hrnca so širokým dnom, pridáme citrónovú šťavu a začneme variť. Medzitým si rozmiešame pektín s cukrom (ak by ste ho priadli samotný, mohli by sa narobiť hrudky) a pridáme k jahodám. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu, pár minút miešame (prípadne môžete zbierať penu ak zyknete) a môžeme plniť do umytých zaváraninových pohárov.
Francúzska verzia - ak sa nebojíte trošku experimentovať alebo chcete skúsiť novú netradičnú chuť pridajte spolu s citrónom aj dve vetvičky tymiánu, ktoré pri varení džem krásne prevoňajú a pred plnením ich jednoducho vytiahnete.
Dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára