utorok 22. marca 2016

Ako si namaľovať kraslice "Margarétky"

Už dlhšie sa chystám nafotiť postup ako vznikajú obľúbené kraslice s motívom margarétok. Objednávky mám pekne vybavené takže sa môžem konečne v pokoji pustiť do toho :). 
Budeme potrebovať:
- akrylové farby (ja používam balakryl 0,7l v základných farbách a jednotlivé odtiene si miešam 
                              sama, ale výborné sú aj maličké namiešané odtiene z kreatívnych obchodov)
- klasický štetec na maľovanie podkladu
- tenučký štetec na maľovanie motívu
- nádobku na vodu
- a samozrejme vyfúknuté vajíčka

POSTUP
Vajíčka si vyfúkneme a umyjeme. Po dôkladnom usušení sa môžme pustiť do podkladového náteru. Ja postupujem po poloviciach - za polovicu vajíčko držím, druhú maľujem. Po uschnutí (pár minút, najlepšie na teplom radiátore) otočím a natriem druhú stranu. 



Ako vidíte na obrázku po prvej vrstve spod farby stále presvitá podklad a vytvára šmuhy. Preto je potrebné postup zopakovať a naniesť aj druhú vrstvu. Pri tmavých farbách - modrá, červená, tmavofialová,...postačia 2 vrstvy. Pri svetlejších farbách kde sa pridá aj biela alebo žltá sú potrebné vrstvy aspoň 3. Najhoršie je to pri žltej - vajíčko natieram niekedy aj 5krát! 

Po zaschnutí podkladu si vezmeme tenký štetec a bielou farbou kreslíme na vajíčko menšie a väčšie bodky, ktoré nám pekne v kruhoch budú tvoriť okvetné lístky. Nenanášajte naraz veľa farby aby sa jednotlivé "bodky" nezlievali dohromady. Znovu postupujem po poloviciach, ktoré nechávam uschnúť aby sa motív nerozmazal.

Štetec umyte vo vode, dôkladne osušte a skontrolujte či už sú okvetné lístky suché. Ak áno, použite žltú farbu a domaľujte margarétkam stred.

A hotovo - margarétky sú na svete :).
Na maľovaní akrylom je fajn že si môžete zvoliť podklad aj vzor akejkoľvek farby aká sa vám pravé hodí k ostatnej výzdobe. Farby môžete aj vzájomne kombinovať - namiesto čisto bielej si pripravíte aspoň 3 farby a tie postupne pri kreslení kvietkov striedate, pričom štetec je vždy nutné vymyť vodou a dôkladne osušiť. Tento postup je tak pomerne časovo náročný ale výsledok stojí za to!

Tak držím palce pri tvorení a budem rada ak sa mi svojimi skúsenosťami a výtvormi pochválite :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára